loading

Aktualnosti

Hvala puno na ugodnom druženju! Najlepša hvala za prijetno družbo!

Hvala puno na ugodnom druženju! Najlepša hvala za prijetno družbo!

13. svibnja 2022.

Studijsko putovanje Youth Workera SDDH i mladih s MD u Sloveniju bilo je bogata i inspirativna razmjena iskustava o radu za i s mladima s MD te primjera dobre prakse otkrivanja i jačanja potencijala mladih s MD, promoviranja njihovih mogućnosti, korištenja inovativnih i digitalnih alata, zapošljavanja i osnaživanja mladih za uključenost i djelovanje u društvu.

Predstavljamo vam dojmove i priče sudionika dvodnevnog studijskog putovanja tijekom kojeg smo posjetili partnera Društvo distofikov Slovenije i poduzeće Biografika Bori u Ljubljani te Dom dva topole u Izoli.

 

 

Dvodnevno putovanje u sklopu Erasmus+ projekta SDDH na kojem sam sudjelovala 24. i 25. ožujka 2022. prošlo je dosta brzo i bilo je jedno lijepo iskustvo. Upoznala sam nove osobe i sklopila nova poznanstva. Otkrila kakav je rad Društva distrofikov Slovenije,kakva je procedura što se tiče njihove rehabilitacije. Poslušali smo njihove motivirajuće priče, ali i predstavili smo naše priče, naše živote i naša postignuća. Prošetali smo gradom Izolom i vidjeli njenu ljepotu uživo. Sve u svemu, zaokružila sam to putovanje jednom lijepom porukom, a to je da je uvijek zanimljivo otkrivati i upoznavati osobe koje imaju slične „probleme“ odnosno dijagnozu kao i ti te vidjeti kako se oni snalaze u tome. 

Slovenci su bili pravi domaćini. 

Melisa Osmanović

 

Na ovom studijskom putovanju u Sloveniju imao sam priliku steći nova poznanstva s ljudima iz drugih dijelova Hrvatske i Slovenije, upoznati se s radom Društva distrofikov Slovenije i njihovih gostoljubivih članova. Dojmovi s putovanja su vrlo pozitivni i jako mi je drago što sam imao prilike upoznati osobe oboljele od mišićne distrofije izvan Hrvatske te razmijeniti razne informacije i iskustva. Izuzetno mi je bilo zanimljivo upoznati se s načinom rada poduzeća Birografike BORI, vidjeti njihov proizvodni proces, te se upoznati s nekim od njihovih brojnih zaposlenika od kojih su većina osobe s invaliditetom. Isto tako, prilikom posjete Domu dva topola u Izoli naučio sam da su i ondje zaposlene osobe s invaliditetom, što je od velike pohvale. Ono što mi je posjet tim poduzećima potvrdio je da se osobe s invaliditetom ne smiju zapostavljati prilikom zapošljavanja jer vjerujem da za svaku OSI postoji određeni posao koji ona može obavljati. Osim toga, predstavljen nam je rad Društva distrofikov Slovenije, njihove aktivnosti i usluge koje pružaju članovima, te smo isto tako mi kao predstavnici našeg Saveza i udruga čiji smo članovi predstavili naš rad i aktivnosti na kojima se družimo. Razmjenom iskustava i prakse jedni smo od drugih naučili kako poboljšati naše aktivnosti, jer prostora za napredak uvijek ima. Uz druženje i kroz razgovor na hrvatskom i slovenskom jeziku, imao sam priliku usavršiti svoje socijalne vještine te isto tako naučiti pokoju riječ na slovenskom jeziku.

Bilo mi je drago i hvala vam što ste me pozvali da sudjelujem!

Nikola Jug

 

Projekt je vsebinsko zelo bogat. Všeč mi je, da smo začeli s spoznavanjem sebe, svojih talentov in potencialov. Na ta način sem izboljšala razumevanje delovanja posameznika v skupini, vsebine s področja digitalizacije pa mi bodo v pomoč na splošno pri delu s člani in še posebej z mladimi, ki so vešči uporabniki različnih komunikacijskih kanalov in orodij. Obisk kolegov iz Hrvaške je bila odlična priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj, iz njihovih primerov dobrih praks pa bomo uporabili tudi kaj za naše delovanje. Dvodnevni dogodek mi je bil zelo všeč, spoznali smo kolege in se bolj povezali sodelavci med seboj.

Andreja Šuštar (Youth Worker DDS)

 

...ovo mi je prvo putovanje van Lijepe naše. ...puno mi je značila spretna organizacija SDDH i gostoljubivost Društva distrofikov Slovenije. ...Iskustva u Ljubljani i Izoli su bila samo pozitivna....Mislim da imamo puno za učiti jedni od drugih te se veselim sljedećem putovanju i druženju. 

Nikola Lisec

 

Iako sam djelatnica Saveza društava distrofičara Hrvatske vrlo kratko, kroz Erasmus+ projekt već sam dobila priliku vidjeti kako se za osobe s mišićnom distrofijom radi i u Sloveniji. Budući da smo kulturološki i povijesno vrlo slične države, zanimljivo je bilo vidjeti koje su sličnosti u radu s osobama s MD, ali isto tako i različitosti. Sličnosti rada u obje zemlje djeluju kao potvrda da se stvari obavljaju na dobar način, a različitosti nam svima pružaju neke nove prilike i poboljšanje rada. Ovakva putovanja i dijeljenje iskustava od iznimnog su značaja za organizaciju, a samim time, što je i najbitnije, nove ideje i rješenja kojima će se poboljšati kvaliteta života osobama s mišićnom distrofijom. Kao mlada radnica (u kombinaciji s koronavirusom koji nam je smanjio susrete i događanja), jako cijenim ovakve prilike u kojima se zajedno s našim mladima možemo družiti i bolje upoznavati, ali isto tako imamo priliku za nove okolnosti koje nam pružaju priliku da rastemo i razvijamo se kao pojedinci i kao jedna cjelina. Isto tako, jako mi se sviđa povezanost i opuštenost svih koji su bili uključeni u ovo putovanje zato što mi se činilo kao da su mlade osobe sretne što vide nešto novo i uče, ali isto tako što se upoznaju i druže s vršnjacima i svima ostalima. Sve navedeno me motivira na rad još više zbog uvida u to što se dobro obavlja, ali i prostora da se taj rad nadopuni inovativnim metodama djelovanja.

Darija Geček (Youth Worker SDDH)

 

 

Pomalo sam i zaboravio koliko su ovakva putovanja vrijedna i značajna. Nasmijana lica, osobito mladih osoba s mišićnom distrofijom (MD), pri jutarnjem susretu i polasku podsjetila su me na to.Kroz radne sastanke, ali i neformalne razgovore i druženja, bolje smo upoznali „naše“, ali i slovenske mlade osobe s MD koji su nas jako lijepo ugostili. Najlepša hvala za prijetno družbo!

Posebno značajno, kao fizioterapeutu, bilo mi je uživo vidjeti i čuti od slovenskih kolega kako je to imati rehabilitacijski centar namijenjen za osobe s MD i NMB. Centar u kojemu na jednom mjestu osobe s MD mogu dobiti kompletan rehabilitacijski tretman pod vodstvom fizioterapeuta i ostalih zdravstvenih radnika posebno obučenima za rad s osobama s MD, ali mjesto gdje novi naraštaji fizioterapeuta imaju priliku provoditi praksu, izobrazbu i pripravnički staž izravno radeći s osobama s MD. Centar čijem osnivanju i RH treba nastaviti težiti. Potrebe, prirodne resurse i kapacitete te znanje sigurno ima!

Ipak, najviše me veselilo vidjeti zadovoljna lica mladih osoba s MD na povratku i čuti kako razgovaraju o tomu koliko zaposlenih osoba s invaliditetom ima u Birografici BORI i Domu dva topola. To je bio znak da je putovanje bilo uspješno. 

Slobodan Marinković (Youth Worker SDDH)

 

 

 

  • Drustvo-distrofikov
  • Agencija za mobilnost
  • Erasmus +
  • Sufinancira EU
  • SDDH
Ova web stranica je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija